Германско-българска седмица в Кройцберг

Първият ни проект в рамките на партньорството между Оборище и Фридрихсхайн-Кройцберг е организирането на германско-българска седмица в Кройцберг, която ще се проведе в началото на месец август 2016.  Цeлта ни е да подпомогнем културния обмен между Кройцберг и Оборище, а по този начин и между Бeрлин и София, създавайки международна мрежа от контакти с хора от различни националности, от която в последствие биха могли да произтекат сътрудничества за интересни културни, социални и екологични проекти.

Вече имаме и партньор в София! След усърдна работа успяхме да реализираме сътрудничество с фондация „За Оборище“, членовете на която приеха идеята ни за сътрудничество радушно и подходиха с любопиство и готовност за кооперация при реализирането на германско-българска седмица в Берлин и други бъдещи проекти.

Програмата на германско-българската седмица е почти готова – подготвили сме филмова вечер, “екологична” обиколка на Кройцберг, презентация на участващите организации, вечер на националната кухня и пикник на открито. Екипът ни е отворен за допълнителни идеи и предложения както от германска, така и от българска страна. Обръщаме се с огромна благодарсност и към нашите български партньори в Берлин: Българският Културен Институт и Българското посолство.

Екипът ни е международен, млад и отворен за идеи и сътрудничество. Работим доброволно, но с много страст. Търсим партньори, които имат интерес да участват и подпомогнат инициативите ни, в частност германско-българската седмица в Кройцберг. Част от темите, които ни мотивират и вдъхновяват да работим са:

  • Работа с младежи
  • Обогатяване и подпомагане на културния обмен в градските райони
  • Германско-български обмен
  • Взаимоотношения, връзки, мрежи в кварталите Оборище и Кройцберг
  • Екология и опозване на природата в градски условия

 

С удоволствие сме на разположение във връзка с всякакви въпроси, касаещи България.

Повече информация за нашите партньори, инициативи, за Оборище, както и за интересни събития и важни мероприятия, можете да намерите в нашия блог.

Ако обичате да пишете и искате да подпомогнете работата ни, каним ви да пишете в блога ни – приемаме материали както на български, така и на немски език.

 

Контакт:

E-mail: kreuzberg.oborishte@gmail.com

 

Екипът ни:

Дорота Кот  – 30 години, учила География и Градоустройствено планиране, интересува се от граждански нициативи в Берлин, интеграция на мигранти, екологични теми. Работи доброволно в Polnischen Sozialrat e.V. und Städtepartner Stettin e.V.

Пламена Малева – 21 години, учи Публицистика с Португалски и Холандски в Свободния универстите Берлин. Обича смислените разговори с приятни хора, да кара колело, да готови и снима, както и Берлин и София.

Надежда Куртева – 22 години, учи Публицистика с Политология в Свободния университет Берлин. Член на надзорния съвет на Българо-германско студентско сдружение „ХЪШОВЕ“. Интересува се от екология и околна среда, животни, култура, литература и комуникация.

 

Как стигнахме до тук?

През 1996 се дава началото на партньорски отношение между Фридрихсхайн-Кройцберг, Берлин и Счечин в Полша. В рамките на това партньорство, през 1999 се побратимяват и районите Оборище в София и Фридрихсхайн-Кройцберг в Берлин. За съжаление, от няколко години насам това партньорство не е активно и мнозинството от жителите на двата района не знаят, че то съществува. Поради тази причина от известно време малък екип от българи, германци и поляци си е поставил за цел да промени това.

Идеята за организирането на германско-българска седмица в Кройцберг води началото си от 2015г. Започнахме с търсенето на партньори в България, които биха проявили интерес към бъдеща съвместна работа. За целта се проведе служебна командировка в София, по време на която се свързахме с различни организации и обсъдихме с тях възможнотите за бъдещо сътрудничество. В крайна сметка, след много работа, преговори и мотивация успяхме успешно да реализираме партньорски отношение с фондация „За Оборище“, членовете на която приеха идеята ни за сътрудничество радушно и подходиха с любопиство и готовност за кооперация при реализирането на германско-българска седмица в Берлин и други бъдещи проекти.